Astaxanthin Strong 12mg 90 měkkých tobolek
Vyberte si svou možnost
Astaxanthin 4mg 90 měkkých tobolek
Vyberte si svou možnost
Astaxanthin 4mg 30 měkkých tobolek
Vyberte si svou možnost
Co je astaxanthin?
Astaxanthin je přírodní látka, silný antioxidant xantofylní karotenoid patřící do skupiny pigmentů. Nachází se v mořských plodech (mořské řasy, krevety, humr, raci, krill), některých druzích ryb (pstruh, losos) a kvasinkách. Proto je někdy nazýván antioxidantem z mořského dna. Je důležitou součástí mechanismu přežití těla.
Astaxanthin pro doplňky je vyráběn z mikrořasy Haematococcus Pluvialis. Je to lipofilní sloučenina, vysoce rozpustná v různých olejích.
Přínosy astaxanthinu
Astaxanthin je známý svými prospěšnými vlastnostmi. Prokazuje mnohem vyšší účinnost ve srovnání s jinými antioxidanty. Důvodem je jedinečná chemická struktura, která je schopna vázat buněčné membrány (vnitřní s vnějšími) chemickými a fyzikálními vazbami. Proto je často nazýván „super antioxidantem“.
Při srovnání astaxanthinu s jinými antioxidanty lze říci, že je:
- 75krát silnější než alfa-lipoová kyselina;
- 500krát silnější než zelený čaj;
- 550krát silnější než vitamín E;
- 800krát silnější než CoQ10;
- 6000krát silnější než vitamín C.
Astaxanthin přispívá k neutralizaci volných radikálů a reaktivních forem kyslíku tím, že jim předává elektron z molekuly. Má však mnoho takových elektronů, díky čemuž zůstane aktivní dlouhou dobu, posiluje buňky a poskytuje jim účinnou ochranu proti oxidačnímu poškození.
Použití astaxanthinu
Astaxanthin by měl být užíván v kombinaci s jedlými oleji a tuky (například rybím olejem), protože tak je lépe vstřebáván tělem. Doporučená denní dávka je až 500 mg.
Vedlejší účinky a předávkování astaxanthinem
Astaxanthin vyrobený z mikrořas nezpůsobuje žádné vedlejší účinky při užívání v rámci denní dávky. Jeho nadměrná konzumace způsobila změnu barvy kůže u zvířat. Nejsou k dispozici žádné údaje o tom, co se stane s lidským tělem v případě předávkování doplňkem.

